Подготовка:
Со миксер изматете го маргаринот, шеќер и ванилин шеќер, додека не добиете пена. Додадете ги жолчките, матете постојано додека смесата не се соедини. Потоа додадете какао и растопено чоколадо, а на крајот мелени ораси и лешници. Посебно изматете ги белките и додадете ја претходно подотвената смеса. Може да додадете и рум по желба.
Клапот за печење подмачкајте го со масло и брашно. Печете во загреана рерна на 250 степени само 10 минути, а потоа намалете ја температурата на 200 и оставете уште 15-20 минути.
Филувајте кога ќе биде потполно оладено.
Фил:
Изматете путер, шеќер во прав и ванилин шеќер, додадете ги жолчките, а потоа и какао, растопено чоколадо и рум. Блките изматете ги посебно , а потоа помешајте ги со другата смеса.
Изматениот фил ставете го во фрижидер да се олади, а потоа филувајте.
Состојки:
- 140гр маргарин
- 140гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 6 јајца
- 140гр мелени ораси и лешници
- 2-3 реда чоколадо
- 1 лажица какао
- Рум
Фил:
- 125гр путер
- 125гр шеќер во прав
- 1 ванилин шеќер
- 3 реда чоколадо
- 1 лажица какао
- 2 јајца