Научниците на Универзитетот во Рединг, го тестирале 30 мажи и жени измеѓу 18 и 35 години, неколку часа после јадење чоколадо нормална големина. За да ги избегнат неточните резултати научниците и испитаниците побарале да им се измерат масти во крвта по внесувањето чоколадо во телото.
Тестот бил изведен два пати, прв пат учесниците јаделе темно чоколадо, додека вториот пат бело. Разликата помеѓу овие две чоколади е во количина од флавонолс природна состојка која се наоѓа во какао.
Флавонол, каде што има траги во белото чоколадо, го подобрува дотокот на крв во мозокот и мрежницата на окото.
Оваа состојка ја има во црвено вино, зелениот чај и јаболка.
Во претходните студии, истражувачите откриле дека темното чоколадо го намалува холестеролот и добро влијае на тромбоцитите и дека какаото може да биде ваѓен дел од здравата исхрана за луѓе со кардиоваскуларни болести.
One comment
enis
29 август, 2011 at 10:27
jas ja sakm ova stranica POPARA.MK