Карфиол за здраво срце

10 јануари, 20110
karfiol

Иако не е често присутен во нашата кујната треба да знаеме дека карфиолот е многу здрава храна. Изобилството на витамин Ц и фолна киселина го прави да биде во првиот ред од здравата храна. Витаминот Ц е од суштинско значење за нас, во зајакнување на имунолошкиот систем, подобро искористување на железото од храната, синтезата на колагенот и обновување на сврзно ткиво во телото, додека фолната киселина овозможува бременоста да не заврши со некои тешкотии за мајката и фетусот. Поради богатството на витамини Б6, карфиолот го штити нашето срце. Всушност, тој е скапоцена комбинација на витамини и фолна киселина, која е единствена за оваа храна, која го намалува нивото на хомоцистеин, фактор на ризик за развој на скоро сите кардиоваскуларни заболувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi