Кина ќе го гради најголемиот град

26 јануари, 20110
china-mega-city-scheme

Кинеските власти објавија планови за изградба на град, кој ќе биде 26 пати поголем од Лондон иќе има повеќе од 43 милиони жители. Според планот, градот ќе се протега на неверојатни 41.440 квадратни метри, што е некаде половина од гоолемината на Србија. Со овој град би се споиле и други девет градови по делатата на Бисерната река. Со цел да се поврзат градовите ќе биде изградена 4898 километарска железница и железнички пруги, 150 гигантни инфраструктурни проекти во вода, енергетики и телекомуникации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi