Киви – заборавен извор на витамин Ц

popara4 октомври, 20111min00
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Овошјето киви потекнува од Нов Зеланд, а името го има добиено по птицата која живее во тие краишта. Денеска кивито се одгледува на Медитеранот, Јужна Африка, Америка и Русија. Кивито е вистински извор на витамин Ц, а само еден плод од оваа овошка содржи 120% препорачана количина од овој значаен витамин. Енергетската вредност е ниска, па затоа често се смета за идеална диетална намирница. Истовремено содржи висок процент на диетални влакна и електролити на калиум. Кивито се препорачува за сите, особено на лицата со намален имунитет или зголемен крвен притисок.

Хранлива вредност

Една овошка киви со средна големина (76 g) содржи:

Енергетска вредност: 46 kcal

Протеини: 0.75 g

Јаглехидрати: 11.3 g

Вкупни масти: 0.33 g

Влакна: 2.6 g

Одличен извор на витамин Ц (74.5 mg)

 

 

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma