Подготовка:
Во добро изматен маргарин со шеќер, додадете едно по едно јајце. Брашното помешајте го со прашок за пециво и додадете го во смесата.
Одвоете една третина од смесата и во неа додадете мак, млеко, рум и цимет. Калапот за торта премачкајте го со масло и посипете брашно. Прво истурете ја жолтата смеса, а потоа и смесата со мак. Исчистените вишни додадете ги во смесата.
Печете во рерна на 180 степени, околу еден саат (доколку потемни колачот, покријте го со фолија). На оладениот колач посипете рендано чоколадо и шеќер во прав.
Состојки:
- 200гр маргарин
- 200гр шеќер
- 5 јајца
- 200гр брашно
- Пола кесичка прашак за пециво
- 150гр мак
- 2 лажици млеко
- 2 лажици рум
- 2 лажички цимет
- 200гр вишни или цреши
- Рендано чоколадо и шеќер во прав