Лазањи со тиквици

Подготовка:
Тиквиците измијте ги, исушете ги и исецкајте ги на тенки кругови. Неколку минути варете ги во солена вода претходно зовриена, а потоа веднаш измијте ги со ладна вода.
Отстранете ги рачките од цветовите и исечете ги на ленти.
Ставете во тавче ситно исецкан кромид на претходно загреано масло. Пред крај истурете 0,5дл вода и варете додека водата не испари. Додете ги цветовите од тиквицата и динстајте уште 2-3 минути. Посолете, додадете бибер и тргнете ги од рингла.
Во зовриена солена вода со малку масло, варете го тестото за лазањи, потоа исцедете го и раширете на хартија која ќе ја упие водата.
Младото сирење и павлаката добро измешајте ги, додадете сол и бибер.
Во ватростален сад, подмачкан со остатокот од путерот, ставете ред лазањи, ред крем од сирење, ред варени тиквици и цветови од тиквици и ред домати исецкани на кругови. Повторете ја постапката додека не ги потрошите намерниците, а на крајот посипете со пармезан.
Печете 35 минути во задреана рерна на 180 степени.
Состојки:
- 250гр готово тесто за лазањи
- 400гр свежо сирење
- 20гр путер
- 800гр тиквици
- 300гр домат од конзерва
- 50гр пармезан
- 12 цветови од тиквици
- Кромид
- 2дл слатка павлака
- Маслиново масло
- Сол и бибер