Го користиме најчесто во супа а ретко кој знае што всушност содржи овој зеленчук .
Пашканатот е многу богат со калиум , па затоа е моќен диуретик и може да се користи за регулација на на високиот крвен притисок, и исто така делува и против стегањето на крвните садови.
Содржи многу калциум и фосфор, како и магнезиум и сулфор.Има доста витмин Ц како и бета каротен. Додаден во храната , или како предјадење , го поттикнува апетитот.
Пашканатот содржи еден посебен алкалоид кој поради неговото латинско име е наречен пастинацин. Таа состојка ги отстранува болките во градите кои се последица на запушените крвни садови кои го хранат срцевиот мускул.
Се користи и во сушена форма и како таков може да се најде во маркетите.Домашниот пашканат , се одгледува како и морковот, магдоносот и останатиот коренаст зеленчук.