Пченката е богата со витамин Ц

popara8 септември, 20111min00
pcenka

Пченката во Европа дошла од Јужна Америка со шпанските освојувачи и стана незаменлив дел од исхраната на жителите на стариот континент. Во вкупното производство на житни култури, се наоѓа на второто место, зад оризот, но пред пченицата.

Пченката е богата со скроб, влакна,витамин Ц, витамин А, но тоа исчезнува за време на варењето и печењето. Нутриционистите препорачуваат пченка во конзерва, бидејќи на тој начин не се губат драгоцените витамини и минерали.

Популарната житарица највеќе се користи во мексиканската кујна каде се спрема на милион начини, додека Европјаните најчесто ја јадат во форма на појадок, или од пченката припремаат здрава каша.

Оваа билка се користи во медицински цели, чај од исушена пченка се пијат за болести на мочниот меур и уринарниот тракт , реума, проблеми со срцето, и го забрзува протерувањето на течности од организмот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma