Потребни состојки:
300 гр. путер
250 гр. шеќер во прав
400 гр. брашно
100 гр. сладолед од ванила
Шлаг:
200 гр. слатка павлака
100 гр. бело чоколадо
200 гр лешници
3 лажици шеќер
2 лажици пченкарно брашно
2 лимони
Овошје по желба: киви, мандарини, јагоди, ананас, портокал, малини…
Подготовка:
Во поголем сад добро изматете го путерот се додека не омекне, а потоа додадете го шеќерот во прав. Постепено додавајте го брашното и постојано мешајте. Откако смесата ќе се соедини, развлечете ја во кора и ставете ја во калап за печење на пити и печете 25-30 минути на температура од 220 степени целзиусови. Откако ќе се испече, извадете ја тавата и оставете целосно да се излади.
Во посебен сад измешајте ги слатката павлака, сладоледот од ванила, растопеното бело чоколадо, шлагот и исецканите лешници. Мешајте се додека смесата не се соедини, а потоа рамномерно распоредете ја врз претходно испечената пита. Ставете ја питата во фрижидер за да се олади и стегне, најмалку 30 минути.
Откако питата ќе се излади, извадете ја во фрижидер и врз неа наредете го исецканото овошје. Може да изберете овошје по желба и да направите ваша сопствена комбинација. Препорачуваме да употребите јаготки, мандарини, киви и ананас.
За глазура, во мало тавче на оган ставете го шеќерот, пченкарното брашно, сокот од лимоните и 200 мл. вода. Варете ја глазурата на тивок оган околу 3 минути, односно се додека не се згусне. Оставете ја целосно да се излади, а потоа со четка нанесете ја врз овошјето. Добар апетит!