Шопен бил поразен од епилепсија тврдат истражувачи

24 јануари, 20110
Frederic Chopin

Застрашувачките визии кои го гонеле познатиот композитор Шопен и го убедувале дека чудни суштества излегувале од неговото пијано, биле плод на неговата епилепсија, покажале истражувањата. Фредерик Шопен редовно страдал од халуцинации, се борел со меланхолијата, биполарно растројство и депресија. Поразен од лошата здравствена состојба тој умира на 39 години во 1849 година. Деновиве во журналот Медицински науки, сугерирале дека лобус епилепсија може да произведе кратки халуцинации, кои и најверојатно се причина за визиите на Шопен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma