Торта од шунка и маслинки

29 декември, 20110
ham cake

Потребни состојки:

250 гр. шунка

150 гр. маргарин

150 гр. кашкавал

100 гр. зелени маслинки

4 јајца

1 лажица лебни трошки

Сол

Масло за јадење

Припрема:

Исецкајте ги маслинките и шунката на коцки, а кашкавалот изрендајте го.

Во посебен сад ставете ги јајцата и изматете ги, па додадете 100 мл. масло за јадење, прашок за пециво, млеко и вода, па додадете го брашното, маслинките, шунката и кашкавалот, посолете и замесете тесто.

Оставете го тестото да отстои 14 минути, па повторно измесете го и ставете го намрсен калап за торта. Печете во загреана рерна на температура од 220 степени околу половина час, односно се додека тортата не добие златно румена боја. Исечете ја тортата на парчиња и послужете во чинија за сервирање. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi