Зголемување на муслиманското население во наредните 20 години

26 јануари, 20110
20090215023638!World_Muslim_Population_Map

Муслиманското население во наредните 20 години ќе се зголеми двапати побрзо отколку немуслиманското. Се очекува муслиманите да бидат повеќе од една четвртина од светското население, пренесе АФП, повикувајќи се на ново истражување. Користејќи податоци за наталитетот, смртноста и миграцијата, истражувачите предвиделе 1.5 отсто годишен раст на муслиманите на светско ниво во следните две децении, и само 0.7 отсто на немуслиманите. Според студијата “Иднината на светско муслиманско население“ во 2030 година муслиманите ќе бидат 26.4 отсто од светското население, кое се очекува да достигне 8.3 милијарди луѓе.

Извор: Нетпрес

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi