Потребни состојки:
За ролат:
150 гр. чоколадо
100 гр. марарин
10 јајца
200 гр. шеќер во прав
5 лажици презла
½ прашок за печиво
200 гр. мелени ореви
1 л. Сок од портокал
2 лажици екстракт од портокал
6 лажици мармалад од портокал
За глазура:
50 гр. чоколадо
2 лажици масло за јадење
Припрема:
На пареа стопете го чоколадото и маргаринот. Изматете ги јајцата и шеќерот со миксер, па додадете ја истопената чоколада, презлата, прашокот за пециво, оревите, сокои и екстрактот од портокал. Матете се додека не добиете хомогена смеса.
Смесата за ролат ставете ја во калап за ролат и печете на температура од 160 степени околу еден час. Откако ролато ќе се изпече, извадете го од рерна и оставете го да се излади, па премачкајте го со мармаладот.
Стопете ја чоколадата за глазура и маслото за јадење на пареа, па со оваа смеса премачкајте го ролатот. Украсете по желба. Добар апетит!