Црвеното цвекло – вистинско чудо

popara4 март, 20121min00
cveklo

Вкусно, полезно, здраво, нискокалорично…Цвеклото има богат и разновиден биохемиски состав. Протеините од цвеклото содржат некои од есенцијалните аминокиселини, како и глутаминова киселина, аспарагин и бетаин. Последниот учествува во неутрализиурање на многу отпадни материи и токсини, образувани во процесот на размена на материите или внесени од надвор. При тоа оваа материја преминува во холин, материја која учествува во неутрализирањето на отровните материи. Холинот игра главна улога за функциите на периферниот нервен систем и на мускулатурата.

Во цвеклото се откриени многу витамини  и минерали. Цвеклото е добар извор на железо и се препорачува по време на диети и на болни од анемија.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma