Category: здравје

brus-kondom-maska-krevet-shutterstock_1708138663.jpg
Младите луѓе кои немаат постојана врска, но и многумина кои се промискуитетни, имаат поголем ризик од заразување на корона вирусот поради почести промени на партнерите За да бидете подобро заштитени од можна инфекција со овој вирус за време на сексуални активности, треба да следите некои правила за заштита. Сите блиски контакти, на растојание од помалку […]

antitela-korona-virus-830x0-1.jpg
Д-р Ирина Радошевиќ пишува за Е-клиника За време на пандемијата на корона вирусот, огромен број луѓе, особено оние со респираторни заболувања, чувствуваат потреба да земаат антибиотици. Сите исто така зборуваат за хемомицин, „замена за пеницилин“ и други лекови, кои лекарите ги препишуваат тие лекови некаде, што е делумно точно. Но, мора да разбереме дека корона […]

shutterstock_1661809675-910x587-1.jpg
Ако ја имате оваа навика, кожата на рацете станува груба и може да се развие контактен дерматитис Д-р Олга Ершова, заменик-главен лекар на рускиот епидемиолошки центар „N.N. Burdenko“, нагласи дека употребата на антисептици после миење со сапун може да биде опасна по здравјето, пренесува aif.ru. Говорејќи на едукативната конференција организирана од болницата Елизабетанска во Санкт […]

535885025fa94d49382e7776486787_v4-big.jpg
Јавноста е збунета од различни начини на пресметување на смртноста: IFR, CFR, специфична смртност и слично, но исто така и несогласувања меѓу експертите, бидејќи некои тврдат дека смртноста од Ковид е многу голема и затоа се потребни строги мерки за да се спречи ширењето на вирусот, а други кои пониско отколку што првично се сметаше […]

GettyImages-1175777878-840x530-1.jpg
На пример, едно истражување покажа дека луѓето со група 0 имаат дванаесет проценти помал ризик од заболување Една нова канадска студија, објавена во „Annals of Internal Medicine“, покажа дека крвната група на една личност може малку да го намали ризикот од заразување со нов коронавирус, пишува CTV News. Научниците од Институтот за науки за клиничка […]

shutterstock_1643360887.jpg
Експертите истакнуваат дека перењето хируршки маски во машина за перење не е добра идеја Здравствените власти велат дека најраспространетото оружје против Ковид-19 – хируршки маски – мора да се отфрли откако ќе се носи, но еколошките проблеми предизвикаа некои научници да размислат за тоа. Со ширењето на коронавирусот, маските станаа задолжителни на многу места во […]

shutterstock173816945-830x0-1.jpg
Се чека зелено светло за масовно производство Наскоро може да биде достапен спреј за нос за кој се тврди дека обезбедува заштита од инфекција со Ковид-19 до 48 часа. Хемикалиите веќе одобрени за човечка употреба се комбинирани за да се направи спреј, а лабораториските студии покажуваат дека ја инхибира способноста на коронавирусот да се поврзе […]

kivanje-700x470-1.jpg
Супер-расптостранувачите на вирусот имаат две забележителни физички карактеристики поради кои имаат поголем потенцијал за ширење на инфекцијата на други, а тоа се дека ги имаат на број сите заби и затнат нос, открива новата научна студија. Студијата е објавена во научното списание „Психика на флуиди“ и покажа дека наведените физички карактеристики може да значат дека […]

GettyImages-832991434.jpg
Истражувачи од Универзитетот во Њујорк во Албанија објасниле дека Ковид 19 го менува однесувањето на заразените луѓе на начин што овозможува максимално ширење и размножување! Студијата наведува дека вирусот има ефект и на еден дел од мозокот, кортексот, кој е одговорен за регулирање на емоциите и однесувањето во општеството. Период на инкубација – подмолен потег […]

test-testiranje-koronavirus-830x0-1-1.jpg
Раководителот на одделот за заразни болести на Рускиот универзитет ПФУР, Галина Кожевникова, изјави за рускиот портал РБЦ дека три часа пред тестот за ПЦР, не треба да пиете течност, да миете заби или да пушите. Д-р Татјана Романенко нагласува дека не треба да јадете ништо пред тестот. Исто така, не плакнете ја устата со течности […]

.jpg
Добро е познато дека може да се дискутира за многу работи. Но, секако е неспорно дека внесувањето на хранливи материи (микроелементи), како што се витамини и минерали, е од суштинско значење за функционирањето на имунолошкиот систем. Ова е веќе доволна причина за многу научници да започнат со истражување на микроелементи – за да утврдат дали […]

covid-19-49219241280-830x0-2.jpg
Главоболката е опишана како „маргинален“ симптом на Ковид-19 Главоболката е потенцијален симптом на Ковид-19, но не е толку честа како треска, кашлица или отежнато дишење. Инфекцијата предизвикана од ковид може да предизвика низа симптоми, од лесна непријатност до пневмонија. Симптоми на болеста се треска, кашлица, воспалено грло и главоболка. Зошто се јавува главоболка кај Ковид? […]

KORONA-PACIJENTI-06-Alo-Vladimir-Markovic_1000x0.jpg
Случаи на реинфекција се можни и навистина ретки засега, да се верува дека во повеќето случаи станува збор за преживување на вирусот во организмот Короната може да остане во телото до три месеци! Едно лице може да го носи корона вирусот дури и без да знае за тоа, без никакви симптоми и да има негативен […]