Почувствувајте го вкусот на северното море. Јаболкото е тука да го разбие вкусот на харингата.
Состојки:
– 150мл неутрална павлака
– 200гр кисела павлака
– 2 лажици мајонез
– 2 лажици оцет
– 1 лажица сенф, сол и бибер
– 1 лажица шеќер
– 2 киселкасти јаболки
– 2 главици кромид
– 4 дупли филети од пишена харинга
Подготовка:
1.Помешајте ја павлаката и мајонезот, додадете оцет, сенф, сол и бибер по вкус и оставете да одстои во фрижидер најмалку 60 минути. Исечете ги јаболките на парчиња, а кромдот на кругови.
2.Ставете ги филетите од харингата на чинија, посипете ги со сосот и украсете по желба со јаболките и кромидот.