Во денешно време шеќер се произведува од шеќерна трска и од шеќерна репка. Ако готовиот продукт е рафиниран, односно целосно прочистен од примеси, се добива белата шеќер, која во последно време диетолозите ја обвинуваат за какви ли не гревови. За прочистувањето на суровината се користат соединенија како фосфорна и мравја кислеина и средства за избелување, при што дел од нив останува во составот на белата шеќер. А шеќерната репка не може без да се рафинира, иначе ќе има непријатен мирис и вкус. Во oднос на калориската вредност двата вида речиси и не се разликуваат. Но содржината на полезни материи е многу поголема во кафеавата шеќер. Бојата и убавиот вкус на карамела се должат на полезните материи – калиум, калциум, натриум, железо, магнезиум и фосфор.