Етанолот и полифенолите во црвеното вино формираат уникатна полезна за здравјето формула. Со последното истражување се докажува дека алкохолната компонента етанол и неалкохолните феноли имаат противвоспалителен ефект со што би можело да се објасни т.нар. француски парадокс односно фактот дека французуте боледуваат многу помалку од болести на срцето. Со поредица од истражувања се докажани ефектите од различните компоненти на виното врз молекулите кои предизвикуваат воспаление. Фенолите имаат способност да го променат нивото на леукоцитите, додека етанолот и полифенолите во комбинација делуваат на воспалителните медиатори кај пациентите со висок ризик од срцеви болести. Во заклучок експертите тврдат дека намалениот ризик од ваквите болести е како последица од редовната консумација на чаша црвено вино секојдневно.