Потребни состојки:
200 гр. тиквички
малку сол
малку рузмарин
2 пиперки
малку мајчина душица
2 чешниња лук
1 главица кромид
1 кг. компир
50 гр. домат
200 гр. колбаси
300 гр. кашкавал
Припрема:
Измијте ги компирите и варете ги околу 20 минути. Потоа измијте ги под млаз ладна вода и излупете ги. Исчистете го мешаниот зеленчук. Пиперките исечете ги на парчиња, а тиквичките на тенки кругови. Исчистете ги кромидот и лукот, па исецкајте ги.
Во тенџере загрејте 1500 мл. вода. Додајте ги компирите, кромидот, лукот и сè заедно нека крчка 5 минути. Додајте го зеленчукот и со повремено мешање варете уште 5 минути.
Измијте ги и исцедете ги зачинските тревки, па измешајте ги со колбасите и додајте сол и црн пипер.
Смесата ставете ја во огноотпорен сад и печете на температура од 180 степени 30тина минути. Пред крај рамномерно распоредете го изренданиот кашкавал и оставете го да се запече. Добар апетит!