Потребни состојки:
1 кг. компири
200 гр. брашно
100 гр. кашкавал
2 јајца
200 гр. презла
20 парчиња тенко сецкана чајна
Сол и црн пипер
Масло за јадење.
Припрема:
Ставете го компирот да се вари во солена вода, а откако ќе се свари изгмечете го со вилушка и оставете го да се излади.
Во изладениот компир додадете го брашното, ренданиот кашкавал и јајцата и замесете тесто. Посолете и наросете црн бибер. Од тестото обликувајте крокети во облик по желба и ставете ги да се варат во солена вода околу 20 минути.
Сварените крокети извалкајте ги во презла и пржете ги во тавче со масло на умерен оган. Испржените крокети ставете ги на салфетка за да ја упие вишокот маснотија пред да ги послужите. Секоја крокета завиткајте ја со едно парче чајна и украсете ја со магдонос. Добар апетит!
One comment
Svetle
20 јануари, 2012 at 21:09
interesno… utre ke gi podgotvam, blg