Потребни состојки:
- 300гр бадем
- 500гр суви смокви
- 400гр бело чололадо
- 500гр шлаг
- 10 јајца
- 400гр шеќер
- 2дл. прошек
- 600гр смрзнати јагоди
- 0,5дл рум
- 300гр црно чоколадо
- 200гр путер
- 35 гр Желатин
- 200гр брашно
Начин на подготовка:
Пенесто се матат белките и жолчките. Секоја се мати одвоено. Се додава брашно и мелени бадеми…Сето тоа се меша , се лие во плех и се пече на180ц. Се пече 15 мин.
Одвоено се варат бадемите и сувите смокви , се мелат , се додава шлаг и шеќер, се топи желатинот во малку прошек и малку рум. Се замешува и се полни калапот наизменично со двете смеси и бисквити.
Се оладува и се обложува со фил од шлаг и бело чоколадо(растопено, чоколадо мешано со шлаг).Потоа се прелива со глазура од црно чоколадо и путер. Јагодите се варат прошек, со рум и шеќер, се пасираат и се цедат…