Потребни состојки:
За тесто:
4 јајца
150 гр. брашно
10 гр. путер
1 лажица шеќер
2 лажици шеќер во прав
Малку сол
За фил:
1 јајце
1 жолчка
2 дл. млеко
100 гр. шеќер
100 гр. маргарин
30 гр. скробно брашно
80 гр. зашеќерени бадеми
Припрема:
Загрејте 2 дл. вода, па додадете го шеќерот и путерот и малку сол и постојано мешајте се додека не зоврие смесата. Тргнете го тенџерето од оган, додадете го брашното и силно мешајте, па вратете го тенџерето на оган и гответе со мешање се додека смесата не почне да се издвојува од тенџерето. Потоа тргнете го повторно од оган, додадете едно јајце и силно измешајте.
Смесата ставете ја во готварски шприц со отвор за еклери и направете форми на еклери во тава обложена со хартија за печење. Печете на температура од 200 степени во загреана рерна околу 15 минути, па малку отворете ја вратата на рерната и печете уште 15 минути. Оставете ги еклерите да се изладат.
За филот пенесто изматете го јајцето, жолчката и шеќерот. Со постојано матење додавајте го скробното брашно и постепено сипувајте го млекото.