Потребни состојки:
4 јајца
4 дл. јогурт
4 дл. млеко
1 квасец
2 лажички шеќер
4 лажици сол
900 гр. брашно
300 гр. сирење
300 гр. шунка
Масло за јадење
Припрема:
Ставете го квасецот и шеќерот во млекото и почекајте квасецот да стаса.
Во посебен сад ставете го брашното, солта, жолчките и јогуртот, па додадете го млекото со квасец и замесете тесто. Тестото треба да биде меко додека го месите. Измесете го и оставете го да стаса, со едно премесување.
Во посебен сад изматете ги белките, додадете го искршеното сирење и ситно сецканата шунка и промешајте.
Развлечете кора со дебелина од 5 мм, па со чаша отсечете ги крофните. На едната половина од кората ставете од филот, па преклопете и краевите стиснете ги со вилушка.
Пржете ги пирошките во загреано масло, па ставете ги на салфетка за да ја упијат вишокот на маснотија пред да ги послужите. Добар апетит!