Похуван целер

17 јануари, 20120
celer

Потребни состојки:

1 главица целер

120 гр. брашно

120 гр. пченкарно брашно

1 лажица сол

200 гр. презла

Сок од ½ лимон

Масо за јадење

Припрема:

Излупете го целерот и исечете го на тенки кругчиња, па прелијте ги со лимонов сок и оставете ги да отстојат 10 минути. Загрејте вода во тенџере на оган, па кога ќе зоврие додадете го целерот и гответе 5 минути.

Промешајте го брашното, пченкарното брашно и солта, а додајте студена вода и матете за да добиете смеса без грутки. Секое кругче целер потопете го во смесата со брашно, па извалкајте го во презла.

Загрејте масло на оган и пржете ги кругчињата целер се додека не потемнат. Откако ќе се испржат, ставете ги кругчињата целер на сафетки за да се упие вишокот на маснотија. Потоа сервирајте на чинија за сервирање со сос по желба. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *