Постојат продукти кои навистина многу му помагаат на имуниот систем да се бори полесно со нападите на вирусите и бактериите.
Лук – содржи едно од најсилните соединенија, наречено алицин кој има антибактериско и антимикотично дејство и неговата ефикасност ги надминува дури и некои од фармацефтските производи.
Моркови – неверојатно богати со бета-каротин, што има својство да го стимулира производството на Н-клетките убици и Т-лимфоцитите. Овие клетки се борат со штетните микроорганизми, кои предизвикуваат инфекции и болести.
Кисело млеко – содржи живи бактерии кои се неопходни во борбата со патогените микроорганизми. Ацидофилните бактерии создаваат млечна киселина, го подобруваат варењето на храната и го активираат процесот на разградување на големите соединенија до попрости.
Без нив организмот тешко би се справил со апсорбцијата на многу хранливи материи, што би се одразило и на имуниот систем.