Потребни состојки:
- 4 телешки шницли (600 гр)
- 300 гр блитва
- 2 лажици брашно
- 80 мл масло
- 180 гр сирење трапист
- 1 лажица вегета
Сос од домати:
- 1 конзерва пелати (400 гр)
- 3 лажици маслиново масло
- 2 чешниња лук
- 100 мл пасирани домати
- 50 мл бело вино
- 80 мл вода
- 1 лажичка шекер
- 1 лажичка вегета
Начин на подготовка:
Телешките шницли исчукајте ги и посипете ги со вегета, а потоа извалкајте ги во брашно. Потоа испржете ги на загреано масло околу 10 минути од секојс страна додека не добијат златно-жолта боја. Блитвата кусо ставете ја да се готви во посолена вода, а потоа исцедете ја и исечкајте ја. Во длабока тава на маслиново масло, запржете ги пелатите, додадете сечкан лук, пасирани домати, вегета,шекер,вода и вино. Динстајте на тивок оган околу 15 минути. На запржените шницли распоредете ја приготвената блитва,па на неа положете ги парчињата сирење. Шницлите ставете ги во тавата со доматите и покриено оставете да се готви уште околу 10 минути, додека сирењето не се стопи.
Совет: Ова јадење е исто така вкусно,ако го приготвите со филе од мисирка.
Време на пдготовка: 60 минути.