Урмите содржат 23 видови различни аминокиселини, кои ги нема во јаболкото, портокалот, бананите, освен тоа изобилуваат и со витамините А, Ц, Б1, Б2, Б6, ниацин, рибофлавин, пантотенова киселина, кои помагаат при апсорбцијата на јаглехидратите, го регулираат нивото на гликоза во крвта и содржината на масни киселини и пектин. Немаат холестерол.
Урмите содржат флуор кој ги штити забите од кариес, селен, елемент што го намалува ризикот од појава на болести како што е ракот, го зајакнува имуниот систем и го намалува ризикот од појава на болести на срцето.
Урмите ги содржат речиси сите неопходни минерали меѓу кои – железо, магнезиум, цинк, манган, калиум, фосфор, кадмиум, кобалт и други. Три до четири урми дневно ја покриваат дневната доза од железо.