Потребни состојки:
100 гр. корен од целер
100 гр. стракови од целер (вез листови)
1 кисело црвено јаболко
50 гр. крупно сецкани ореви
150 гр. туна од конзерва
2 лажици сок од лимон
1 зелена салата
За прелив:
90 гр. мајонез
100 гр. кисела павлака
½ лажичка сенф
Сол и мелен црн пипер
Припрема:
Измијте го јаболкото и страковите целер и исецкајте ги на мали коцкички. Излупете го коренот од целер и изренајте го.
Во посебен сад ставете ја туната, лимоновиот сок, оревите,коренот и страковите целер и јаболката, па добро промешајте.
Измешајте ја павлаката, мајонезот и сенфот и зачинете со сол и црн пипер, па промешајте.
Во чинија за салата наредете листови зелена салата, додадете ја салатата со туна и прелијте ја со претходно подготвениот прелив. Добар апетит!