Витаминот на плодността, еликсирот на младостта, женскиот витамин или накратко витаминот Е. Што треба да знаете за овој драгоцен витамин?
Витаминот Е е познат уште како токоферол, кој не се синтетизира во организмот, а се внесува преку храната. Богати со витамин Е се сојата, јајцата, рибата, растителните масла, зелениот зеленчук, морковите, боровинките, авокадото, папаја, маслинки и киви.
Недостатокот на витамин Е може да предизвика анемија, мускулна дистрофија, хемолиза, црнодробни болести, слаба фертилност, кожни болести.
Витаминот Е е особено важен за репродуктивните функции и се препорачува на жени, кои имаат проблеми со зачнувањето или имаат опасност од спонтан абортус. Ете зошто витамин Е е познат уште како витамин на плодността.
Го нарекуваат и еликсир на младостта поради силните антиоксидантни својства и неговата способност да го чисти организмот од штетните слободни радикали, ја храни косата и ноктите, штети од штетните УВ зраци.
Се смета дека витамин Е го намалува ризикот од појава на некои видови рак, астма, псориазис, паркинсонова болест, диабет и стерилититет.