Консумирањето на храна богата со витамин Е може да го намали ризикот од појавување на рак на црн дроб, говорат резултатите од најновото истражување.
Научниците утврдиле дека консумирањето храна која содржи витамин Е или бадеми, кикирики, ораси, суво грозје и слично, може да го намали ризикот од појавување на рак на црниот дроб. Витаминот Е штити и од срцеви заболувања.
Резултатите од истражувањето ги објавил доктор Веј Жан од Шангај. Тој и неговиот тим го направиле истражувањето на 132.837 лица, влучувајќи и заболени од рак на црн дроб. Истражувањето било направено во Кина, каде живеат 54% од светската популација која боледува од оваа болест.
Резултатите покажале дека оние кои внесуваат повеќе витамин Е се поздрави и имаат помали шанси да заболат од рак на црниот дроб.