Додадете го кон причините за да јадете редовно риба и тоа дека рибата штити од појава на рак на дебелото црево. После неколку научни анализи се стига до изводот дека оние луѓе кои консумираат редовно риба имаат 33% помали шанси кај нив да се образуваат полипи на дебелото црево, кои всушност се сметаат за предходници на ракот.
Експертите сметаат дека противвозпалителниот ефект на омега-3 масните киселини во рибата помага или е вид превенција од образувањето на полипите. Тие препорачуваат барем три пати неделно да се јаде риба, но не пржена, туку печена или на скара, за да го добиете посакуваниот лековит ефект од неа. Омега-3 масните киселини ги има и во јатките, зеленолисните растенија, лененото семе за кои е веќе докажано дека имаат позитивен ефект врз срцето, доброто расположение и хитратација на кожата.