Потребни состојки:
- 250гр чоколадо
- 6 јајца
- 250гр шеќер
- 315гр печени и крупно исецкани лешници
- лажица рум
За прелив:
- 100гр бело чоколадо
- 50гр путер
Начин на подготовка:
Чоколадото издробете го на коцки во огноотпорен сад, а него ставете го во тенџере наполнето со вода. Варете го чоколадото на пареа, со постојано мешање, додека не се растопи. Тргнете од тенџерето и оставете да се олади. Матете ги жолчките со шеќерот додека смесата не стане целосно густа. Потоа додадете растопено чоколадо, лешник, кој е претходно испечен и крупно исецкан и рум. Потоа измешајте со цврсто изматени белки, со дрвена лажица. Истурете го тестото во подмачкана округла модла, со дијаметар 23см и печете 50 минути на 190 степени. Оставете го колачот во модлата да се олади, потоа извадете. Непосредно пред служење посипете го колачот со шеќер во прав. За прелив добро измешајте бело чоколадо и путер, а потоа нежно со шпатула нанесете преку колачот или формирајте топчиња кои ќе ги служите со исечени прчиња колач.