Чоколадно задоволство

14 февруари, 20132
torta

Потребни состојки:

За кора:

  • 50гр пишкоти
  • 50гр чоколадо
  • 4 јајца
  • 50гр скробно брашно
  • 50гр брашно
  • 50гр лажица прашок за пециво
  • 3 лажици какао

За фил:

  • 450гр чоколадо
  • 500гр слатка павлака
  • 75гр шеќер
  • кора и сок од портокал

Начин на подготовка:

Иситнете ги пишкотите и изрендајте чоколадо. Изматете снег од белки и шеќер, па во него, мешајќи со вилушка, додадете ги една по една жолчките. Додадете ги скробното брашно и обичното брашно помешано со прашак за пециво, какао, рендано чоколадо и на крајот пишкотите. Се внимателно помешајте, додадете во подмачкан калап за торта со пречник од 26см и печете 25 минути на 175 степени. За фил искршете го останатото чоколадо, па додадете во загреана слатка павлака. Тргнете од оган и мешајте додека целото чоколадо не се стопи. Оставете на ладно околу три часа. Тестото печете го на два дела и филувајте. Со истиот крем премачкајте ја целата торта, оставете еден час во фрижидер и украсете по желба.

2 comments

  • mimo

    25 март, 2013 at 23:20

    pozzz

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi