Чоколадно задоволство
Потребни состојки:
За кора:
- 50гр пишкоти
- 50гр чоколадо
- 4 јајца
- 50гр скробно брашно
- 50гр брашно
- 50гр лажица прашок за пециво
- 3 лажици какао
За фил:
- 450гр чоколадо
- 500гр слатка павлака
- 75гр шеќер
- кора и сок од портокал
Начин на подготовка:
Иситнете ги пишкотите и изрендајте чоколадо. Изматете снег од белки и шеќер, па во него, мешајќи со вилушка, додадете ги една по една жолчките. Додадете ги скробното брашно и обичното брашно помешано со прашак за пециво, какао, рендано чоколадо и на крајот пишкотите. Се внимателно помешајте, додадете во подмачкан калап за торта со пречник од 26см и печете 25 минути на 175 степени. За фил искршете го останатото чоколадо, па додадете во загреана слатка павлака. Тргнете од оган и мешајте додека целото чоколадо не се стопи. Оставете на ладно околу три часа. Тестото печете го на два дела и филувајте. Со истиот крем премачкајте ја целата торта, оставете еден час во фрижидер и украсете по желба.
2 comments
mimo
25 март, 2013 at 23:20
zdr
mimo
25 март, 2013 at 23:20
pozzz