Кокос баклава

20 декември, 20130
10

Состојки:

500 гр тенки кори за баклава

5 јајца

2 филџани шеќер

1 филџан масло

1 филџан јогурт

200 гр кокос

1 прашок за пециво

За шербет:

4 филџани шеќер

5 филџани вода

1 ванилин шеќер

Подготовка:

Се матат јајцата со шеќер, па се додава масло, јогурт и кокос измешан со прашок за пециво. Сето тоа треба добро да се измеша. На дното на подмачкан плех се ставаат две кори, па фил. Повторно две кори, па фил…се додека не се потрошат состојките. На крај се ставаат три кори, се сече баклавата на ромбови, па се премачкува со масло. Се пече на 200 степени околу 40 минути. Додека баклавата се пече, се подготвува шербетот. Водата и шеќерот треба да зовријат и се вари на слаб оган десетина минути. Пред крај се додава ванилин шеќер. Печената баклава се остава малку да се олади, па се попарува со врелиот шербет, па откако ќе го упие, се става во фрижидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi