Потребни состојки:
- 250гр чоколадо за готвење
- 250мл млеко
- 250мл слатка павлака
- 5 жолчки
- 200гр шеќер во прав
- 1 лажица густин
- 1 кесичка желатин
- 2 лажици врела вода
за глазура:
- 35гр бело чоколадо
- 35гр темно чоколадо
- лажица масло
Начин на подготовка:
Загрејте го млекото и слатката павлака, прелијте преку чоколадо скршено на прачиња, измешајте чоколадото да се стопи.
Жолчките, шеќерот и густинот матете ги со миксер со поголема брзина додека жолчките не осветлат и не станат како крем. Во изматените жолчки додадете млеко и чоколадо, лесно измешајте, ставете на тивок оган и повремено мешајќи почекајте да зоврие, варете 2,3 минути. Кремот ќе стане доста густ. Тргнете од оган, додадете желатин кој во меѓувреме сте го стопиле со врела вода, измешајте и истурете во калап претходно облиен со ладна вода.
Глазура-растопете чоколадо со лажичка масло.