Panna cotta од чоколадо

5 март, 20130
panacota od cekolado

Потребни состојки:

  • 250гр чоколадо за готвење
  • 250мл млеко
  • 250мл слатка павлака
  • 5 жолчки
  • 200гр шеќер во прав
  • 1 лажица густин
  • 1 кесичка желатин
  • 2 лажици врела вода

за глазура:

  • 35гр бело чоколадо
  • 35гр темно чоколадо
  • лажица масло

Начин на подготовка:

Загрејте го млекото и слатката павлака, прелијте преку чоколадо скршено на прачиња, измешајте чоколадото да се стопи.

Жолчките, шеќерот и густинот матете ги со миксер со поголема брзина додека жолчките не осветлат и не станат како крем. Во изматените жолчки додадете млеко и чоколадо, лесно измешајте, ставете на тивок оган и повремено мешајќи почекајте да зоврие, варете 2,3 минути. Кремот ќе стане доста густ. Тргнете од оган, додадете желатин кој во меѓувреме сте го стопиле со врела вода, измешајте и истурете во калап претходно облиен со ладна вода.

Глазура-растопете чоколадо со лажичка масло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi