Полнет свински врат

30 септември, 20130
15

Потребни состојки:

Свински врат – 2 кг

Сол

Црн бибер

Вино 1-2 супени лажици

Лук 4-5 чешниња

Кромид – 1 мала глава

Печурки 300 гр

Сланина 150 гр

Магдонос, неколку гранчиња

Масло за јадење – 60 мл

Свинскиот врат се сече на листови за да може од нив да се направи ролат. Парчето свински врат зачинете го од сите страни со сол и црн бибер, сецкан лук и полејте го со вино.

Додека месото отстои, запржете ги ситно исецканите сланина, кромид и печурки. Штом се запржат зачинете ги и нив.

Распоредете го по должината на парчето месо полнежот и завиткајте го во ролат кој треба да го врзете на крај со конец за печење.

Загрејте го маслото и запржете го месото од сите страни, колку да се запечати, за да остане сочно и после печењето.

Печете го полнетиот свински врат во подмачкана тава додека добро не се испече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi