Потребни состојки:
- 800гр свинско филе
- 240гр фета сирење
- 80гр суви сливи
- 80гр суви смокви
- 8гр сол
- 8гр толчен бибер
За сос:
- 200мл црвено вино
- 4гр мајчина душица
- 10гр мед
- 5гр путер
Начин на подготовка:
Исечете го свинското филе по должина, исечете го, додадете сол и бибер. Кратко потопете ги сувите сливи и смокви во вода, па помешајте ги со фета и филувајте го филето. Замотајте и ако е потребно, прикачете со чепкалки. Посолете и посипете со бибер и пржете на тава од двете страни, а по потреба допечете во рерна десетина минути. Месото сечете го пред сервирање. Сварете го црвеното вино да испари алхоколот, додадете сол, бибер и мајчина душица, како и малку мед, по вкус. Кога ќе тргнете од оган, додадете коцка путер.