Спакуваните салати кои се подготвени за моментална козумација се поопасни за здравјето од мрсен хамбургер, соопштил еден од најпознатите англиски експерти за исхрана.
Побарувачката за салата во светот е се поголема, меѓу другото и поради силниот тренд за здрав живот што се поистоветува со јадење зеленчук, но голем дел од салатите се сметаат за извор на болести, особено бидејќи се одгледуваат директно на земја. Некои од патогените микроби можат да се убијат само со висока температура , зрачење или јаки детергенти, а не со вода.
“Генерално, посигурно е да се изеде хамбургер отколку салата што оди во пакет со него, и покрај сите скандали што ги следат проиводителите на месо и месни преработки, бидејќи производството на месо може полесно да се следи со ригорозни мерки кои се поставени пред произодителите.“
Салатите можат да се направат безбедни за конзумација пред да ги спакуваат со помош на зрачење, но јавноста е против оваа метода бидејќи тоа е само уште една контаминација на салатата. Потрошувачот никогаш не може да биде сигурен што се е користено од хемиски средства за да се убијат инсектите и бактериите, како и за миење на зеленчукот.
Токму поради тоа секогаш постои ризик во зеленчукот да се најде некој извор на зараза, дали патогени микроорганизми или опасни хемикалии кои произлегуваат од земјата или надворешно.