Бајадера: Најдобриот рецепт без миксер и печење, готови за 20 минути!
Состојки:
9 лажици вода
20 дкг шеќер
15 дкг мелени ореви, бадеми или лешници
25 дкг Петит бисквити
17 дкг путер
10 дкг чоколадо
Малку рум
За прелив:
10 дкг чоколадо за готвење
Малку масло
Подготовка:
Во тенџере додадете вода и шеќер и загрејте ја содржината на послаб оган додека шеќерот се стопи.
Додадете путер, тргнете го тенџерето од оган и мешајте се додека се стопи.
Кога путерот сосема ќе се стопи, додадете ореви и мелени бисквити и мешајте додека не добиете густа смеса.
Добиената смеса поделете ја на два дела.
Чоколадото стопете го на пареа и додадете го во едната половина од смесата со оревите, а во другиот дел ставете рум.
На тацна ставете мрсна хартија за печење и префрлете го првиот дел од смесата, оној со чоколадо и со раце оформете квадрат, а горниот дел и рабовите израмнете ги со нож.
Врз него на ист начин ставете го другиот дел и обликувајте исто како претходно.
Остатокот од чоколадото се топи на пареа, додадете во тоа малку масло и посипете ја бајадерата со готовиот прелив.
Бајадерата се остава една ноќ да отстои во фрижидер за да се стегне, а следниот ден се сече на парчиња.