Експертите велат дека 60 до 70 посто од процесираната храна на полиците во супермаркетите содржат генетски модифицирани состојки. Најпознати генетски модифицирани продукти се зрната од соја, лен, памук и маслото од репка. Тоа значи дека многу продукти за исхрана кои содржат пченка, пченица и други сорти житни растенија, како и високо фруктозен житен сируп (вид засладувач), како житариците кои ги јадеме за појадок, „грицките“, и газираните сокови кои секојдневно ги пиеме, храната која содржи соја (меѓу која има и продукти за бебиња), и продуктите со семе од памук и масла од репка најверојатно содржат генетски модифицирани состојки. Тие често се појавуваат и во храната со која се товат животните од кои добиваме месо и други продукти, па индиректно генетски модифицираните клетки го наоѓаат својот пат до нашата трпеза.
Официјалната позиција на ЕУ во однос на ГМО е: Отстранете ја. Претпочитаме органска храна, која е многу поздрава. Ризикот од ГМО за здравјето и околината ги надминува бенефициите. Само мултинационалните биотехнолошки компании ќе имаат бенефиции, ќе доминираат со светската набавка на храна и ќе ги истиснат од бизнисот традиционалните фармери.
Ставот на владата на САД: ГМО е безбеден, поиздржлив е во однос на болестите и бубачките кои ги напаѓаат растенијата, и можат да понудат многу за нациите во кои луѓе умираат од глад.
САД е најголем производител на ГМО.
Повеќе од десетина земји низ светот ја прифатија технологијата за нејзиното производство, вклучително Аргентина, Канада, Кина, Австралија, Индија и Мексико.
Кои се штетните ефекти на ГМО?
Терминот генетски модифицирана храна (исто така позната и како биотехнолошка или генетски инженирана храна) се упатува на житни растенија кои биле модификувани во лабораторија за да ги отфрли заканите од болести на растенијата. Експертите велат дека науката, како и обично, не може ништо да гарантира.
Ризици:
-Храната содржи алергенси и токсини
-Може да дојде до ненамерна контаминација помеѓу ГМО и храната која не содржи ГМО
-Отпор на антибиотици
-Промена на нутритиентите на житните растенија
-Создавање на „супер“ тревни растенија кои ги зголемуваат ризиците за околината
Бенефиции:
-Зголемена отпорност на болести и инсекти
-Толеранција на суша
-Зголемена набавка на храна во земјите со лоши услови за земјоделство
Прашањето дали регулацијата е слаба бидејќи ГМО е нова и ретко присутна појава во помалку развиените земји (односно така мислиме), или пак така им одговара на производителите и водечките индустриски земји, е големо прашање. Во секој случај, треба да се зголеми свесноста и знаењето на јавноста за ризиците кои оваа храна ги носи.
httpv://vimeo.com/24971328