Иако Индијците со векови ја користеле, куркумата е зачин за кој до неодамна многу малку се знаеше. Медицинските истражувања покажуваат дека овој зачин е вистинско чудо на природата и лек за најтешките болести.
Куркумата има пријатна арома и карактеристична жолта боја, го збогатува вкусот и бојата на храната, но најважна од сè е нејзината моќ да се избори со некои од најтешките заболувања, особено со карциномот.
За што се користи
- го регулира метаболизмот;
- го чисти црниот дроб;
- се користи за дезинфекција на рани и изгореници;
- се користи како превенција од рак на простата и го спречува растот на ракот кај оние кои веќе заболеле;
- куркумата е природна превенција од меланом, а кај постоечкиот го спречува неговиот понатамошен развој;
- го спречува растот на ракот на дојката;
- го намалува ризикот од леукемија кај децата;
- штити од рак на штитната жлезда;
- помага во спречување на развојот на Алцхајмерова болест;
- спречува раст на метастази кај многу видови рак;
- куркумата е природен лек против болки;
- се користи за лекувањето на псоријаза и други болести на кожата;
- помага за намалување на телесната тежина;
- одличен лек против артритис и реума.
Куркумата може да се најде во продавниците за здрава храна, во вид на зачин во прав. Се додава во супи, чорби, ориз, јадења од зеленчук, тестенини.
Вметнете ја во исхраната и споделете ги сознанијата за нејзината лековитост. Можеби некому ќе му го спасите животот.