Лутеница

16 септември, 20140
19

 

Состојки:

  • 5kg домати
  • 7kg црвени пиперки
  • 1/2kg мали гамби
  • 250g масло
  • 250g oцет
  • 250g шеќер
  • 1-3 главици лук (по желба)
  • Сол
  • Магдонос

Подготовка:

Испечете ги излупете пиперките, а потоа отстранете им ги дршките и семките. Доматот изрендајте го и варете го на тивок оган со маслото, оцетот, шеќерот и солта, додека смесата не се намали двојно.

Потоа се додајте ги пиперките, па смесата пржете ја околу 30 минути. 5 минути пред крај додајте го сечканиот лук, магдоносот и малите гамби.

Теглите ставете ги во рерна, вклучете ги на 100 степени и по 15-20 минути ја пресипете лутеницата. Затворете ги теглите, замотајте ги во пешкир и оставете ги да се изладат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi