Состојки:
Тесто:
- 4 јајца
- 4 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 1 лажици какао
- Половина пециво
Шербет:
- 200 гр шеќер
- 250 мл вода
Крем:
- 500 мл млеко
- 5 лажици шеќер
- 1 пудинг од ванила ( може и од банана или кокос)
- 1 лажица брашно
- 4 жолчки
- 220 гр путер
- 200 гр шеќер во прав
Декорација:
- 4 белки од јајце
- 8 лажици шеќер
- 1 ванилин шеќер
Подготовка:
Тесто:
Од горенаведените состојки изматете тесто. Ставете го во намастен калап и печете на 180 степени.
Шербет:
Додека тестотото се пече, на оган ставете шеќер и вода. Варете околу 5 мин и тргнете го од рерната.
Топлото печено тесто прелијте го со шербетот и оставете го да отстои.
Крем:
Во сад ставете 400 мл млеко и 5 лажици шеќер и оставете да зовријат.
Во друг сад изматете ги жолчките, пудингот, брашното и 10 мл млеко. Сето ова ставете го во зовриеното млеко и мешајте додека згусне ( исто како да варите подинг)
Добиениот крем тргнете го од огнот и оставете да се олади. Поклопете го за да не се создаде коричка и повремено промешајте.
Додека се лади кремот, извадете го путерот од фрижидер за да омекне. Кога кремот потполно ќе се излади, изматете го путерот со шеќерот во прав и додадете го во кремот.
Повторно добро изматете и премачкајте го преку печеното тесто.
Декорација:
Изматете ги белките, една по една лажица додадете ги шеќерот и матете без престан.
Додадете го ванилиниот шеќер и продолжете со матењето се додека не добиете фин шлаг.
Шлагот премачкајте го врз колачот и оставете да се олади минимум два часа во фрижидер.