Ви здосадија ли палачинките кои ги правите на вообичаен начин? Тогаш пробајте го овој рецепт и „зачинете“ ги класичните палачинки со јаболко и цимет.
Потребно:
● 2 рендани јаболкуи
● 1 јајце
● 3 лажици шеќер
● 1 шолја млеко
● 2 шолји брашно
● 2 лажички прашок за печиво
● 50 г.суво грозје
● сок од половина лимон
● масло и путер
Подготовка:
● Сувото грозје прелијте го со врела вода и оставете 10 минути. Изренданите јаболки прелијте ги со сок од лимон. Со миксер изматете ги шеќерот и јајцата додека да станат пенести, па додајте го процеденото суво грозје, јаболките, брашното, прашокот за печиво и млекото.
● Измешајте, па во тава за палачинки ставете малку масло или путер, и пржете ги палачинките. По желба, наросете ги со цимет или шеќер во прав.