Зелник со јогурт

10 септември, 20140
22

Состојки:

2 јајца,

1дл. јогурт,

500гр. спанаќ,

600гр. брашно,

1/4 лажица сув квасец,

3 лажици презла,

2дл. масло,

сол.

Подготовка: Спанаќот (можете и зелје и коприви) добро измијте го и исчистете го од дршките. Посолете го и оставете го 25 минути да пушти сок. Во 4 дл. млака вода додајте го сувиот квасец и замесете тесто од брашно, малку сол и лажица масло. Замесете тесто, поделете го на три дела и секој дел на уште три делчиња. Малку растегнете го, премачкајте го со масло и припоете по три дела од целото тесто. Оставте го на топло околу 25 минути. Спанаќот процедете го, додајте јогурт, јајца и презли и смесата добро измешајте ја и по потреба посолете ја. Уклучете ја рерната да се загрее на 220 степени. На чиста платнена крпа развлечете три кори (една по една) па секоја попрскајте ја со масло и додајте и’ фил со спанаќ. Завиткајте ја кората, а потоа од неа обликувајте спирала и ставете ја на подмачканата тава за печење. Истото направете го и со останатите кори. Печете 20 минути на 200 степени. Потоа извадете ја од рерна, попрскајте ја со вода и оставете ја да здивне. По 15 минути, исечете ја и послужете ја со јогурт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi