Дали сте се запрашале што се крие парчето лимон кое го добиваме во чашата со вода или сок? Парчето лимон може да го освежи пијалокот и да го подобри неговиот вкус, меѓутоа, мошне е веројатно дека ќе внесете во себе мноштво несакани микроорганизми.
Во една обемна студија биле анализирани над 100 ресторани. Резултатите? Дури 70% од примероците (лимон) во себе содржеле микроби.
Иако е познато дека лимонот има некои антимикробни својства, резултатите покажале дека широкиот спектар микроорганизми можат да опстанат долго време на парчето лимон. И сопствениците на ресторани и кафичи би требало да бидат свесни дека со лимонот во чаша ставаат и потенцијално патогени микроби – се вели во соопштението.
Филип Тиерно, клинички професор по микробиологија и патологија, направил слично истражување, кое покажало дека отприлика половина од анализираните примероци од рестораните и кафичите биле контаминирани со човечки фекалии. Во едно истражување биле снимени работници во добар ресторан како после тоалет се враќаат на работното место и без да ги измијат рацете си сечат лимон или обавуваат други задачи.
Слични микроби постојат и во садовите за сол, бибер, масло, кечап и слично – микробите се насекаде околу нас.