Самата помисла на палачинки многу од нас не враќа во нашето
детство, кога нашите мајки и баби ги мачкаа со џем и ореви.
Моментално популарните Американски палачинки, исто така
стекнаа многу обожаватели, но сега дојде ред на германската
верзија на овој познат десерт.
Покрај тоа што е вкусен , можете да го филувате со омилениот
чоколаден крем, џем, мармалад по желба.
Состојки :
– 1 чаша (2 дл) на млеко
– 6 јајца
– 1 чаша брашно
– 1 кесичка ванилин шеќер
– ½ лажичка сол
– 1 лажичка екстракт од ванила
– ¼ чаша стопен путер
– Џем / крем / мармалад по желба
– Шеќер
Загрејте ја рерната на 200 степени. Изматете го со миксер путерот, а
потоа постепено додадете ги јајцата едно по едно и една кеса
ванилин шеќер и екстракт од ванила. На крај, додадете брашно и
млеко и се мешајте добро, додека не се добие компактна смеса.
Подгответе го плехот за мафини кој претходно е добро подмачкан
и прелијте го тестото за палачинки. Се пече околу 15 минути,
извадете го од калапот кога ќе добие убава златна боја. Филот е
ваша желба. Уживајте !