Состојки:
- ½ кг брашно
- 200 гр маргарин
- 1 прашок за печиво
- 100 гр мелен афион
- 200 гр. тврдо сирење
- 2 јајца
- сол, вода
Подготовка:
1.
Брашното измешајте го со афионот и прашокот за печиво, додадете го омекнатиот маргарин исечен на коцкички, сол, вода и замесете тесто убаво за работа.
2.
Исукајте кора со дебелина од 1цм, премачкајте го со изматените јајца и посипете со изренданото сирење.
3.
Преклопете го на четири дела и оставете го да одстои 15 минути.
4.
Постапката повторете ја уште три пати, потоа исукајте кора со дебелина од 1,5 цм и исечете ја на стапчиња со сакана дебелина.
5.
Наредете го на тепсија обложена со хартија за печење и печете во загреана релна на 200С – 15 минути или додека тестото не добие златна боја.